Maartje Verhoef registreert haar portret als merk

Eerder wel mogelijk, maar niet meer? Of toch wel? Zie updates!

Nederlands model Maartje Verhoef deponeerde haar portret als merk in het EU merkenregister. Het Bureau weigerde de aanvraag op grond van het argument dat het merk gedeeltelijk beschrijvend zou zijn. De Board of Appeal besloot dat het doelpubliek zo'n fotografische "teken" als identificatiemiddel voor de herkomst van de waren en diensten zal opvatten. Een foto van het gezicht van een persoon is een unieke weergave van deze persoon, met diens specifieke uiterlijke kenmerken. Het merk is niet beschrijvend. De aanvraag werd daarom toch ingeschreven.


Portretmerken kunnen nuttige instrumenten zijn voor bekende personen om misbruik van hun portret te voorkomen. Soms wordt gebruik gemaakt van een "look-alike" van een bekende persoon om aandacht van het publiek te vragen. Dit gebruik zou in beginsel onrechtmatig kunnen zijn. Tegen een onrechtmatige daad kun je een verbod bij de rechter vragen. Echter, in zaken betreffende onrechtmatige daad zijn de juridische kosten altijd veel hoger dan de kosten die de verliezende partij moet vergoeden.  Procederen tegen naapers wordt dan voor bekende perosnen een kosbare zaak. Als het gebruik van een look-alike wordt bestreden op grond van een merkregistratie, dan gaat het om een inbreuk op een intellectueel eigendomsrecht. In dergelijke procedures moet de verliezende partij de totale (redelijke en evenwichtige) kosten betalen die de eisende partij maakt. In de praktijk kunnen deze kosten hoog oplopen. En de verliezende partij moet natuurlijk ook de eigen advocaatkosten betalen. Wees dus voorzichtig als u een merk van een ander gebruikt! En heeft u zelf een bekend gezicht? Overweeg dan om uw portret als merk te deponeren.


Het beschermen van een portret als merk werd lange tijd in de Benelux geaccepteerd. Na de invoering van het Europees merkenrecht, waar wij in de Benelux ook aan moeten voldoen, zijn allerlei vragen ontstaan over wat wel en niet als merk kon worden beschermd. De beslissing in de Maartje Verhoef zaak bevestigt dat de oude Beneluxpraktijk nu ook voor de EU geldt. Vreemd genoeg stelt het Beneluxbureau zich tegenwoordig op het standpunt dat een portret van iemand misschein wel onderscheidend kan zijn, maar niet door het publiek als merk zal worden opgevat. Het lijkt daarom beter om een portretmerk eerder als EU merk in plaats van als Beneluxmerk te deponeren!


UPDATE 1:

On 15 September 2023, the Examination Division of the European Intellectual Property Office rejected an application for a European trademark registration of a figurative mark that represented the well-known Dutch model Puck Schrover, since the applicant had failed to demonstrate the distinctive character or acquired distinctiveness through use of the sign.


Gaat de Benelux deze opvatting overnemen? Tot nu toe geeft het Beneluxbureau uitdrukkelijk aan dat het mogelijk is om een portret als merk te deponeren. maar dan alleen als de persoon bekend is en het portret door het publiek herkend wordt. Ook is de bescherming dan beperkt tot bescherming voor diensten inklassen 35 en 41, namelijk diensten rond reclame en entertainment. Deze laatste beperking vinden wij te ver gaan. Wat is meer onderscheidend dan een gelaat? Als je een bekende persoon opwacht bij de uitgang van een voetbalstadion, dan herken je hem of haar meteen, temidden van duizenden anderen. Het Bureau argumenteert dat er een verschil is tussen "herkenning"  en "onderscheiding". Maar het recht eist alleen dat het teken de producten of diensten van een onderneming kan onderscheiden, niet dat het teken dat daadwerkelijk doet. Dus als een portret in staat is om diensten voor reclame of entertainment te onderscheiden, waarom zou het dan niet het vermogen hebben om dat te doen voor andere producten of diensten? Het gaat om onderscheidend vermogen, niet om onderscheidingskracht.


Ondertussen wachten wij af of Puck Schrover in hoger beroep gaat. Wij denken wel, dat ze daarbij een obstakel tegenkomt door de wijze waarop haar merk is gedeponeerd. Zij heeft haar portret namelijk vooral gedeponeerd als teken ter onderscheiding van de diensten van een model. Maartje Verhoef had haar portret gedeponeerd voor een brede reeks producten, zoals geluidsdragers, foto's, kleding e.d., Het EU merkenbureau heeft in haar beslissing veelvuldig aangegeven dat het onderscheidend vermogen van een teken beoordeeld dient te worden in relatie tot de aangevraagde waren of diensten. En dat zou voor Puck Schrover negatief kunnen uitpakken. Immers, het is wellicht denkbaar dat een portret wel kan dienen om bepaalde producten te onderscheiden, maar een portret van een model als merk voor de diensten van een model? Dat kan twijfelachtig zijn. Dan is het portret in feite de dienst zelf. Wij wachten af.


UPDATE 2

Wij hebben niet lang moeten wachten! Het vierde Kamer van Beroep van het Europees Merkenbureau heeft op 30 oktober 2023 in beroep een oordeel gegeven over twee andere portretmerken, namelijk van modellen Roos Abels en Marlijn Hoek. Het Kamer heeft geoordeeld dat portretten gewoon merken kunnen zijn! De Kamer beslist in beide zaken: "De in het geding zijnde afbeelding kan in de ogen van de Kamer van Beroep dan ook de wezenlijke functie van een merk vervullen, ter onderscheiding van de aangevraagde diensten van een andere herkomst zoals bij herhaling eerder geoordeeld ten aanzien van vergelijkbare merken."  Naar onze mening de enige juiste beslissing!


Het Merkenjournaal

June 24, 2024
Bescherming van handelsmerk: "Trump Too Small" en het Eerste Amendement van de Amerikaanse grondwet Recentelijk heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof een uitspraak gedaan over een handelsmerkgeschil dat draait om de uitdrukking "Trump Too Small." Een politieke activist wilde deze uitdrukking als handelsmerk registreren, maar het federale merkenbureau USPTO weigerde dit merk in te schrijven. Het Hof oordeelde dat het merkenbureau het Eerste Amendement, dat ziet op de bescherming van de vrijheid van meningsuiting, niet heeft geschonden door de registratie te weigeren. Achtergrond van het geschil De zaak gaat terug naar de Republikeinse presidentiële voorverkiezingen van 2016. Tijdens een debat maakte senator Marco Rubio een grap over de handgrootte van Donald Trump, destijds presidentskandidaat. Hij suggereerde dat diens kleine handen misschien iets anders kleins impliceerden. Trump reageerde hier fel op tijdens het debat, strekte zijn handen uit en zei: "Ik garandeer je, er is geen probleem." Vrijheid van meningsuiting versus handelsmerken De activist die het handelsmerk wilde registreren, betoogde dat de weigering zijn vrijheid van meningsuiting beperkte. Het Hooggerechtshof was het hier niet mee eens. Het Hof legde uit dat er een lange juridische traditie bestaat waarin het gebruik van andermans naam als handelsmerk beperkt kan worden. Dit betekent dat je niet zomaar de naam van iemand anders kunt gebruiken voor je eigen merk. Het gebruik van familienamen als handelsmerk kan vaak lastig zijn, zowel in de VS als in Canada. Een ander voorbeeld uit de praktijk: een cliënt van ons heeft ooit getracht de naam “22 Park Lane” als merk voor een parfum in de VS te registreren. Het Patent Office gaf duidelijk aan dat dit niet mogelijk was. Hun antwoord liet niets aan de verbeelding over: "22 is a number and cannot be protected. Park is a surname and cannot be protected. Lane is a surname and cannot be protected. Furthermore this appears to be an address.” Conclusie Wees voorzichtig met het registreren van familienamen als handelsmerk. Deze zaken kunnen complex zijn en de regels zijn streng. Het is altijd verstandig om vooraf juridisch advies in te winnen voordat je een merkaanvraag indient.
January 5, 2024
De vorm van het Lego poppetje kan merk zijn
January 22, 2023
Parodie of merkinbreuk?
January 13, 2023
Januari 2023: de TOP 40 lijst wordt voor de 3000ste keer uitgezonden! Hoe weten we, dat deze lijst altijd van dezelfde orgganisatie komt, en niet de lijst van iemand anders zijn top 40 nummers? Omdat de naam als merk is beschermd! Maar hoe kan dat, zult u zeggen? Een merknaam mag toch niet beschrijvend zijn? Een merk moet toch onderscheidend vermogen hebben? En de naam "top 40" is gewoon een beschrijving voor een lijst van de top 40 nummers? Het antwoord heet "inburgering". De merkenwet houdt in dat het mogelijk is, dat een teken dat aanvankelijk niet onderscheidend is, toch onderscheidend kan worden. Bijvoorbeeld, als daar lange tijd intensief gebruik van is gemaakt en het publiek dat teken gaat zien als een teken, dat de producten of dienten onderscheidt als zijnde van een bepaalde onderneming of organisatie, in plaats van zomaar - in dit geval, een naam van een lijst. De TOP40 geniet al heel veel jaren de staus van een gelidge merkinschrijving. Een andere keer zullen we ingaan op wat je moet doen als je wilt dat een aanvankelijk niet-onderscheidend teken toch onderscheidend wordt, zodat u een monopolie kunt claimen. Wat is nodig voor "inburgering"? We geven ook meteen aan, dat het tegenovergestelde kan gebeuren. Een onderscheidend teken kan in de loop der tijd zijn onderscheidende functie verliezen. En u raadt het al, dan spreken we van "uitburgering". Een andere keer zullen we ingaan op wat u moet doen om "uitburgerng" van uw merk te voorkomen!
January 12, 2023
Geen opzet, toch aansprakelijk
January 12, 2023
Een supermarktketen met winkels in Wales en Ierland deponeerde de naam ICELAND en een logo met het woord ICELAND in het EU merkenregister. De overheid van IJsland maakte bezwaar tegen de depots op grond van de stelling, dat een plaatsnaam niet kan gelden als merk. Anders zou misleiding kunnen ontstaan (kopers zouden kunnen denken dat de producten uit IJsland komen) en omdat het niet redelijk is om anderen te verbieden om een plaatsnaam te gebruiken. De "Grand Board" van het EU merkenbureau heeft nu besloten dat de bezwaren terecht waren en heeft beide merkdepots geweigerd. De Grand Board overwoog dat een plaatsnaam soms wel een merknaam kan zijn, maar niet als de naam aan iedereen bekend is, of wordt geassocieerd met de producten of diensten waarvoor bescherming wordt aangevraagd. Reeds in 1999 besloot het Europese Hof van Justitie in de CHIEMSEE beslissing (Chiemsee is een groot meer in Bavria) dat een plaatsnaam niet kon worden beschermd als merk als de naam met de betreffende producten werd geassocieerd, of indien er een kans bestond dat het publiek de plaatsnaam in de toekomst met die producten zou gaan associëren. Denk bijvoorbeeld aan Arizona honing, Darjeeling thee, enz.. Voor de naam CHIEMSEE, gedeponeerd voor sportkleding, was dat niet aannemelijk en daarom kon de naam toen wel worden beschermd. De ICELAND beslissing viel anders uit voor de deposant, omdat de naam ICELAND wel bij het publiek bekend is, en wordt of kan worden geassocieerd met de bron van de producten (een brede reeks producten die je in supermarkten vindt). Eigenlijk heeft de ICELAND beslissing de oude CHIEMSEE beslissing bevestigd. Bij het kiezen van een nieuw merk check altijd of de naam wellicht ook een plaatsnaam is.
February 11, 2022
De Rechtbank in Limburg heeft op 24 november 2021 toestemming gegeven aan een werkgever om lijfsdwang toe te passen tegen een ex-werknemer die ondanks een rechterlijk bevel steeds inbreuk bleef maken op het merkrecht van de werkgever.
January 20, 2022
Op 16 februari oordeelde de President van de rechtbank in Amsterdam dat een auto, die erg veel weg heeft van de bekende Land Rover (zie afbeelding voor de beweerde namaakauto), geen inbreuk maakt op auteursrechten van Jaguar Land Rover Ltd. De nieuwe auto werd ontworpen door Ineos Automotive Ltd. Dit bedrijf had eerder met Land Rover samengewerkt om te bezien, of ze samen een opvolger konden ontwikkelen voor de iconische auto die Land Rover in 2016 uit de productie heeft gehaald. Na enige tijd werd de samenwerking stopgezet, maar Ineos ging verder alleen met de ontwikkeling. Land Rover vond dat niet kunnen en beriep zich op haar auteursrechten. In een opmerkelijk, maar begrijpelijk vonnis oordeelde de President dat Land Rover niet beschikte over de rechten die zij inriep. Dit kwam doordat Land Rover zich heeft beroepen op elementen uit haar verschillende ontwerpen vooral sinds 1983, maar ook eerder, en niet op haar rechten op een specifiek ontwerp. De President kwam tot het oordeel dat ze daarmee rechten inriep op een soort totaalindruk van verschillende ontwerpen, of op een “stijl”, iets wat in het auteursrecht niet mogelijk is. Iedereen mag componeren in de stijl van John Lennon of schilderen in de stijl van Picasso, als je maar van hun specifieke werken voldoende afstand houdt. En zo oordeelde de President niet, dat Land Rover geen auteursrechten had, maar dat zij zich niet kon beroepen op de rechten waar zij een beroep op had gedaan. Gaan liefhebbers van deze klassieke auto de Ineos Gladiator binnenkort op de markt zien? We zullen het moeten afwachten. Hoger beroep is nog mogelijk. Land Rover kan het ook opnieuw proberen en haar auteursrechten anders (beter) beschrijven. Omdat deze zaak om intellectuele eigendomsrechten ging moest de verliezer, Land Rover, de totale redelijke en evenwichtige kosten betalen die Ineos had gemaakt. Dat zijn niet alleen de kosten van haar advocaat, maar ook van deskundigen. Ineos heeft in de procedure een factuur ingediend van een adviseur die een (vier pagina’s tellende!) rapport voor haar had geschreven voor een bedrag van € 42.560,52. De President vond dat bedrag niet “redelijk en evenwichtig” en weigerde om Land Rover in die kosten te veroordelen. Maar let op: het komt uiteraard voor dat dergelijke kosten wel redelijk zijn en zo kan het procederen over IE zaken een dure grap worden. De getoonde afbeelding is afkomstig van de EU modelregistratie van Ineos.
January 12, 2022
Hoogmoed komt voor de val