JURIDISCHE DOCUMENTEN
Hieronder vindt u:
Stichting Merk en Recht
Algemene Voorwaarden
Artikel 1 Algemene bepalingen
1.1 Deze algemene voorwaarden ("de Algemene Voorwaarden") zijn van toepassing op alle rechtsverhoudingen (inclusief offertes, overeenkomsten en alle pre-contractuele situaties) tussen Stichting Merk en Recht (hierna: "De Merkenstichting") en enige derde ("de opdrachtgever") die De Merkenstichting opdracht geeft tot het verrichten van enige werkzaamheden. Onder “opdracht geven” wordt mede verstaan: het gebruik maken van enig aanbod van de Merkenstichting om informatie of advies te geven, los van de vraag of hieraan kosten of andere tegenprestaties zijn gebonden.
1.2 Wijzigingen van en aanvullingen op enige bepaling in de Algemene Voorwaarden respectievelijk in iedere overeenkomst waarop zij van toepassing zijn verklaard ("de overeenkomst"), zijn slechts geldig indien De Merkenstichting deze schriftelijk en uitdrukkelijk heeft aanvaard. Wijzigingen en aanvullingen gelden alleen voor de desbetreffende overeenkomst(en).
1.3 Indien enige bepaling van de Algemene Voorwaarden dan wel de overeenkomst niet geldig is, blijven de overige bedingen in de Algemene Voorwaarden respectievelijk de overeenkomst voor het overige van kracht. De betreffende niet-geldige bepaling zal worden vervangen door een andere, wel geldige bepaling die de door de niet-geldige bepaling beoogde gevolgen zo dicht mogelijk zal benaderen.
1.4 De benamingen van de artikelen in deze voorwaarden alsook elementen van grafische vormgeving, waaronder het gebruik van bepaalde lettertypes of -stijlen of -kleuren, is enkel bedoeld om overzichtelijkheid te bevorderen en heeft geen invloed op de inhoud of uitleg van deze voorwaarden.
Artikel 2 Totstandkoming van de overeenkomst
2.1 De overeenkomst tussen De Merkenstichting en de opdrachtgever komt tot stand op het moment dat de opdrachtgever schriftelijk of mondeling De Merkenstichting een opdracht geeft voor het verrichten van enige diensten en De Merkenstichting deze opdracht heeft geaccepteerd. Indien de Merkenstichting geen schriftelijk acceptatie van de opdracht aan de opdrachtgever stuurt, dan geldt de opdracht als zijnde geaccepteerd zodra De Merkenstichting een begin maakt aan de uitvoering van de opdracht. Zolang de opdracht niet schriftelijk is geaccepteerd en De Merkenstichting geen begin heeft gemaakt aan de uitvoering van de opdracht, is tussen partijen geen overeenkomst tot stand gekomen. De Merkenstichting wordt in ieder geval geacht een begin te hebben gemaakt aan de uitvoering van de opdracht zodra De Merkenstiching verplichtingen is aangegaan of kosten heeft gemaakt voor de uitvoering van de opdracht. Tot het begrip “opdracht geven” behoort ook het door de opdrachtgever gebruik maken van een aanbod van De Merkenstichting om informatie of advies te geven, los van de vraag of hieraan kosten of andere tegenprestaties zijn gebonden. Ook dergelijke opdrachten leiden pas tot de totstandkoming van een overeeenkomst nadat deze door De Merkenstichting zijn aanvaard. Een dergelijk aanbod is dan ook steeds vrijblijvend van aard.
Ten aanzien van de werkzaamheden waarvoor in verband met de aard en de omvang geen opdrachtbevestiging wordt verzonden, geldt de factuur tevens als opdrachtbevestiging.
De Merkenstichting is nimmer verplicht om een opdracht te aanvaarden.
Een eenmaal tot stand gekomen opdracht kan niet zonder instemming van De Merkenstichting worden ingetrokken, aan welke instemming De Merkenstichting voorwaarden kan verbinden.
2.2 Alle overeenkomsten en/of handelingen die als gevolg van het in 2.1 bepaalde, daarbij of in aansluiting daarop worden aangegaan respectievelijk worden verricht, worden geacht een uitvoering te zijn van de overeenkomst.
2.3 In het geval van opdrachten respectievelijk aanbiedingen en toezeggingen van De Merkenstichting die niet schriftelijk door De Merkenstichting zijn bevestigd, zal behoudens tegenbewijs van de opdrachtgever, de uitleg van de inhoud en de strekking van de overeenkomst uitsluitend door De Merkenstichting worden gegeven. Indien en voor zover de opdrachtgever rechten aan de opdracht wil ontlenen, dient de opdracht schriftelijk te worden bevestigd.
2.4 De Merkenstichting behoudt zich het recht voor opdrachten zonder opgave van reden te weigeren.
2.5 De Merkenstichting is gerechtigd om - indien De Merkenstichting dit noodzakelijk of wenselijk acht - voor de goede uitvoering van de haar verstrekte opdracht derden in te schakelen, waarvan de kosten aan de opdrachtgever zullen worden doorberekend. Uiteraard vindt dit alleen plaats indien daarover overeenstemming over de kosten met de opdrachtgever is bereikt. Voor het geval deze derden hun aansprakelijkheid willen beperken, machtigt opdrachtgever De Merkenstichting om deze aansprakelijkheidsbeperking te aanvaarden. Hoewel De Merkenstichting alle zorgvuldigheid zal betrachten bij het selecteren en inschakelen van derden, is zij niet aansprakelijk voor tekortkomingen van door haar in het kader van het uitvoeren van de opdracht ingeschakelde derden. Opdrachtgever vrijwaart De Merkenstichting ter zake van aanspraken van die derden in verband met claims van de opdrachtgever jegens die derden.
2.6 Toepasselijkheid van de artikelen 7:404 en 7:407 lid 2 BW wordt uitdrukkelijk uitgesloten.
Artikel 3 Tarieven
3.1 De honorering van de door De Merkenstichting te verrichten werkzaamheden geschiedt:
a. voor kosten van tussenkomst bij (aanvragen tot) registraties en andere aantekeningen in merken- en modellenregisters, waaronder de daarvoor verschuldigde taxen, retributie(s) en eventuele honoraria van buitenlandse agenten/correspondenten: volgens vaste tarieven (excl. BTW), dan wel conform de door De Merkenstichting daarvoor specifiek geoffreerde bedragen;
b. voor andere dan de in 3.1.a genoemde werkzaamheden: op basis van de aan de voor de overeengekomen werkzaamheden bestede uren volgens een door De Merkenstichting vastgesteld uurtarief (excl. BTW).
De geldende tarieven zijn de tarieven die zijn vermeld in de meest recente tarievenlijsten of door De Merkenstichting aan opdrachtgever bevestigde prijzen.
3.2 In de tarieven zijn niet begrepen de van geval tot geval variërende kosten voor clichés, extra klassen, tekeningen, documentgegevens, registeruittreksels, legalisaties, vertalingen, classificaties [etc.] Evenmin zijn in deze tarieven begrepen de kosten die na indiening van formulieren voor aanvraag/depot kunnen ontstaan wegens publicatie, verlening, onderhandelingen met derden of andere werkzaamheden, zoals kosten welke voortvloeien uit ambtshalve bezwaren of wegens opposities van derden tegen de aanvraag. Deze kosten worden separaat doorbelast aan de opdrachtgever. Door De Merkenstichting aan de opdrachtgever verstrekte kostenbegrotingen hebben een indicatief en vrijblijvend karakter.
3.3 Indien prijzen en/of tarieven van prijsbepalende factoren zoals bijvoorbeeld taxen, lonen en verzekeringstarieven een verhoging ondergaan, door welke oorzaak dan ook, is De Merkenstichting gerechtigd de tarieven dienovereenkomstig te verhogen en aan de opdrachtgever door te berekenen.
Artikel 4 Betaling
4.1 De Merkenstichting zal geheel naar eigen keuze de door haar te verrichten werkzaamheden en de door haar te maken kosten op basis van voorschotnota's, tussentijdse declaraties en einddeclaraties aan de opdrachtgever in rekening brengen. Teveel betaalde gelden zullen na beëindiging van de werkzaamheden aan de opdrachtgever worden terugbetaald.
4.2 Tenzij uitdrukkelijk en schriftelijk anders wordt overeengekomen, dienen voorschotnota's binnen 8 dagen na verzenddatum aan De Merkenstichting te worden betaald. Tussentijdse declaraties en einddeclaraties dienen binnen 14 dagen na factuurdatum aan De Merkenstichting te zijn betaald. De betaling dient plaats te vinden zonder enige korting, inhouding of verrekening. De opdrachtgever heeft niet het recht om zijn betalingsverplichtingen op te schorten. De Merkenstichting is bevoegd de uitvoering van een opdracht op te schorten tot ontvangst van de betaling van een (voorschot)nota.
4.3 De op de bank-/giro-afschriften aangegeven valuta-dag wordt als de dag van betaling aangemerkt. Geschillen van welke aard dan ook, laten voornoemde betalingsverplichtingen onverlet.
4.4 Elke nota of vordering wordt als een afzonderlijke vordering van De Merkenstichting op de opdrachtgever beschouwd.
4.5 De opdrachtgever blijft te allen tijde aansprakelijk voor de voldoening van de openstaande rekeningen ten name van de opdrachtgever, ook wanneer de opdrachtgever te kennen heeft gegeven de opdracht ten behoeve van een derde te hebben gegeven. Wanneer de opdrachtgever een opdracht namens een derde geeft en geen zelfstandige verplichtingen op zichzelf wenst te nemen, dient zulks uitdrukkelijk en schriftelijk bij het geven van de opdracht te worden medegedeeld.
4.6 Indien de opdrachtgever niet binnen de in artikel 4.2 genoemde termijnen betaalt, is de opdrachtgever door het enkele verloop van die termijn in verzuim, zonder dat een nadere ingebrekestelling is vereist. Alsdan is de opdrachtgever rente aan De Merkenstichting verschuldigd over openstaande vorderingen van De Merkenstichting van 1,5% over het verschuldigde bedrag per maand of gedeelte daarvan, onverminderd het recht van De Merkenstichting op schadevergoeding op basis van de wet.
4.7 Alle kosten van invordering van het door de opdrachtgever verschuldigde, gerechtelijke zowel als buitengerechtelijke kosten, zijn voor rekening van de opdrachtgever. De hoogte van de aan De Merkenstichting verschuldigde buitengerechtelijke incassokosten bedraagt 15% van de onbetaalde vordering(en) met een minimum van EUR 75,- dan wel een minimum van de werkelijk gemaakte buitengerechtelijke kosten, wanneer die hoger zijn dan EUR 75,-. De incasso-kosten worden berekend over het gehele door de opdrachtgever verschuldigde bedrag, inclusief voornoemde rente van 1,5%.
Artikel 5 Werkzaamheden/garantie
5.1 De Merkenstichting garandeert dat zij de overeengekomen werkzaamheden naar beste kunnen zal verrichten. Haar verbintenissen onder de overeenkomst zijn nadrukkelijk beperkt tot een inspanningsverbintenis.
5.2 De opdrachtgever stemt nadrukkelijk in met het navolgende:
a. Ten aanzien van door De Merkenstichting, dan wel via haar tussenkomst, te verrichten
onderzoeken naar merken, modellen, handelsnamen enz. wordt geen volledigheid door De Merkenstichting gegarandeerd, noch wordt enige andere garantie gegeven ten aanzien van de resultaten van dergelijke onderzoeken. Eventuele adviezen met betrekking tot de beschikbaarheid van een merk of model worden naar haar beste vermogen gegeven, maar kunnen geen garantie inhouden. De beslissing om een merk of model al dan niet te voeren of te doen voeren, alsmede alle andere beslissingen naar aanleiding van een onderzoek, worden volledig door en voor rekening en risico van de opdrachtgever genomen.
In het geval van onderzoeken is de taak van De Merkenstichting beperkt tot het onderzoeken van merken en/of modellen en/of handelsnamen, al naar gelang de omvang van de opdracht van de opdrachtgever, die in de betreffende merken- of modellenregisters zijn ingeschreven, en die door de betreffende autoriteiten openbaar zijn gemaakt, in relatie tot de producten c.q. productklassen c.q. activiteiten waarvoor het onderzoek is verricht. De opdrachtgever dient zelf maatregelen te nemen voor marktonderzoeken en andere onderzoeken, die (mede) bepalend zijn of kunnen zijn voor de toelaatbaarheid c.q. beschikbaarheid van een merk.
b. Bij
verzoeken om een merk of model in een merken- of modellenregister te doen inschrijven is de taak van De Merkenstichting beperkt tot het (laten) opstellen van de benodigde documenten en het (doen) indienen hiervan bij de bevoegde autoriteiten. De opdrachtgever is zelf te allen tijde verantwoordelijk voor de tijdige en deugdelijke levering aan De Merkenstichting van alle door haar verzochte daarbij benodigde documenten, afdrukken en gegevens. In het bijzonder is De Merkenstichting niet gehouden vooraf op eigen initiatief handelingen te verrichten met betrekking tot de beschikbaarheid en/of toelaatbaarheid en/of beschermbaarheid van een merk of model.
c. Registratiegarantie: Een aanvraag tot registratie kan worden geweigerd indien er sprake is van tal van juridische uitzonderingen. Dit zijn de zogenaamde "weigeringen op absolute gronden". Dergelijke weigeringsgronden kunnen vele oorzaken hebben. Zo kan het Bureau menen dat uw merk beschrijvend is, of onvoldoende onderscheidend is, of dat uw merk in strijd is met de openbare orde of de goede zeden. Voor de Benelux zijn deze weigeringsgronden opgenomen in art. 2.2bis van het Benelux Verdrag inzake het Intellectuele Eigendom. Dit artikel luidt:
Artikel 2.2bis. Absolute gronden voor weigering of nietigheid
1 Worden niet ingeschreven of, indien ingeschreven, kunnen nietig worden verklaard:
a. tekens die geen merk kunnen vormen;
b. merken die elk onderscheidend vermogen missen;
c. merken die uitsluitend bestaan uit tekens of benamingen die in de handel kunnen dienen tot aanduiding van soort, hoedanigheid, hoeveelheid, bestemming, waarde, plaats van herkomst of tijdstip van vervaardiging van de waren of van verrichting van de dienst of andere kenmerken van de waren of diensten;
d. merken die uitsluitend bestaan uit tekens of benamingen die in het normale taalgebruik of in het bonafide en gevestigd handelsverkeer gebruikelijk zijn geworden;
e. tekens die uitsluitend bestaan uit:
i. de vorm die, of een ander kenmerk dat, door de aard van de waren wordt bepaald;
ii. de vorm van de waren die, of een ander kenmerk van de waren dat, noodzakelijk is om een technische uitkomst te verkrijgen;
iii. de vorm die, of een ander kenmerk dat, een wezenlijke waarde aan de waren geeft;
f. merken die in strijd zijn met de goede zeden of de openbare orde van één van de Benelux-landen;
g. merken die tot misleiding van het publiek kunnen leiden, bijvoorbeeld ten aanzien van aard, hoedanigheid of plaats van herkomst van de waren of diensten;
h. merken die bij gebreke van goedkeuring van de bevoegde autoriteiten, krachtens artikel 6ter van het Verdrag van Parijs geweigerd of nietig verklaard moeten worden;
i. merken die van inschrijving zijn uitgesloten op grond van Uniewetgeving of het interne recht van een van de Benelux-landen, of op grond van internationale overeenkomsten waarbij de Europese Unie partij is of die werking hebben in een Benelux-land en die in bescherming van oorsprongsbenamingen en geografische aanduidingen voorzien;
j. merken die van inschrijving zijn uitgesloten ingevolge Uniewetgeving of internationale overeenkomsten waarbij de Europese Unie partij is en die in bescherming van traditionele aanduidingen voor wijn voorzien;
k. merken die van inschrijving zijn uitgesloten ingevolge Uniewetgeving of internationale overeenkomsten waarbij de Europese Unie partij is en die in bescherming van gegarandeerde traditionele specialiteiten voorzien;
l. merken die bestaan uit of de essentiële onderdelen reproduceren van een oudere plantenrasbenaming die is ingeschreven overeenkomstig Uniewetgeving of het interne recht van een van de Benelux-landen, of overeenkomstig internationale overeenkomsten waarbij de Europese Unie partij is of die werking hebben in een Benelux-land, ter bescherming van kweekproducten, en die betrekking hebben op kweekproducten van hetzelfde of een nauwverwant plantenras.
2. Een merk kan nietig worden verklaard wanneer de aanvraag om inschrijving van het merk te kwader trouw is ingediend.
3 Een merk wordt niet geweigerd op grond van lid 1, sub b, c of d, indien het merk, als gevolg van het gebruik dat ervan is gemaakt, vóór de datum van de aanvraag om inschrijving onderscheidend vermogen heeft verkregen. Een merk wordt niet om dezelfde redenen nietig verklaard indien het, voor de datum van de vordering tot nietigverklaring, als gevolg van het gebruik dat ervan is gemaakt, onderscheidend vermogen heeft verkregen.
Het is niet altijd mogelijk om vooraf te bepalen of een merkaanvraag op deze gronden zal worden geweigerd. Dergelijke weigeringen zijn soms het gevolg van persoonlijke opvattingen van de behandelende ambtenaren, en niet geworteld in objectieve vaststaande feiten. Het is mogelijk om tegen een dergelijke weigering bezwaar te maken. Indien een door de Merkenstichting in uw opdracht verrichte Benelux merkaanvraag op één of meer van deze gronden totaal wordt geweigerd, en de Merkenstichting heeft u voor dit gevaar niet van tevoren gewaarschuwd, dan biedt de Merkenstiching u geheel vrijwillig en zonder verdere juridische verplichting één van de volgende oplossingen aan:
- restitutie door de Merkenstichting van de door u betaalde kosten voor de geweigerde aanvraag, OF
- het verrichten door de Merkenstichting zonder kosten van een andere Benelux merkaanvraag in dezelfde hoeveelheid klassen als de geweigerde aanvraag, OF
- het zonder kosten laten opstellen door de Merkenstichting van een bezwaarschrift tegen de weigering. De Merkenstichting zal u vóór het maken van een keuze adviseren over de succeskansen van een dergelijke bezwaarschrift.
Deze garantie geldt niet indien een weigering slechts een gedeelte van de waren of diensten treft, zodat de aanvraag gedeeltelijk wordt ingeschreven.
De garantie is ook nadrukkelijk beperkt tot weigering van een aanvraag op "absolute gronden". Er kan geen garantie worden gegeven dat uw merkaanvraag niet wordt doorgehaald omdat anderen over oudere rechten blijken te beschikken (de zogenaamde "relatieve gronden"). Een risico van conflicten met derden is altijd aanwezig, zelfs (jaren) nadat uw merk is geregistreerd.
De registratiegarantie is niet van toepassing indien het merk wordt ingeschreven, maar later toch wordt nietig verklaard.
De registratiegarantie impliceert geenszins dat De Merkenstichting toerekenbaar tekort is geschoten in de nakoming van een overeenkomst en alle aansprakelijkheid ingeval van een dergelijke weigering wordt nadrukkelijk uitgesloten.
d. Bij
bewaking van of onderzoek naar merken, modellen en handelsnamen
wordt geen garantie door De Merkenstichting gegeven ten aanzien van de volledigheid van de bewaking of het onderzoek.
e. Ingeval een termijn wordt gesteld voor de indiening van documenten of gegevens, dan wel voor welke actie ook, zal de Merkenstichting naar beste vermogen de benodigde actie tijdig nemen. In alle gevallen geldt dat de opdrachtgever verantwoordelijk is voor de tijdige levering van de benodigde instructies c.q. documenten c.q. gegevens. De Merkenstichting is, bij gebreke aan duidelijke instructies, documenten of gegevens van opdrachtgever in antwoord op haar eerste verzoek aan de opdrachtgever, te allen tijde gerechtigd, doch nooit verplicht, naar eigen inzicht te handelen, zulks voor rekening en risico en op kosten van opdrachtgever. De opdrachtgever verleent haar daartoe een uitdrukkelijke volmacht. Indien een termijn reeds aan de opdrachtgever is gemeld zal de opdrachtgver zich niet kunnen beroepen op het ontbreken van herinneringen van De Merkenstichting terzake van die termijn, alhoewel De Merkenstichting zich zal inspannen om herinneringen te sturen. De opdrachtgver is verplicht om tenminste schriftelijk te reageren op een verzoek of een herinnering van De Merkenstichting, ook als kan de opdrachtgever nog geen defintief antwoord geven.
f. Tenzij uitdrukkelijk schriftelijk anders is overeengekomen zal De Merkenstichting niet verplicht zijn de haar opgedragen werkzaamheden vóór of op een bepaald tijdstip te verrichten.
g. In het geval van vernieuwingen van registraties van merken of modellen of andere handelingen die nodig zijn voor het instandhouden van rechten zal De Merkenstichting trachten de opdrachtgever aan de betreffende termijn te herinneren. De opdrachtgever is echter zelf verantwoordelijk voor het bijhouden van dergelijke termijnen. De opdrachtgever is verplicht om een eventuele adreswijziging onmiddellijk schriftelijk aan De Merkenstichting door te geven.
h. Iedere inschrijving van een merk dat door De Merkenstichting in opdracht van de opdrachtgever wordt verzorgd wordt opgenomen in de
merkbewaking van De Merkenstichting, tenzij de onderscheidende elementen van het merk reeds volgens de beoordeling van De Merkenstichting afdoende zijn bewaakt in een bestaande bewakingsabonnment van de opdrachtgever. De opdrachtgever is te allen tijde bevoegd om voor een dergelijke inschrijving toch een separate bewakingsabonnement aan te gaan. Hetzelfde geldt voor merken die één of meerdere grafische elementen bevatten waarvan het volgens het oordeel van De Merkenstichting niet zinvol is om deze te bewaken. Zodoende leidt niet iedere afzonderlijke inschrijving automatisch tot een bewakingsabonnment, De opdrachtever mag echter te allen tijde een bewakingsabonnement aangaan voor inschrijvingen of elementen van inschrijvingen die De Merkenstichting niet zinvol acht om te bewaken. De opdrachtgever aanvardt voor de rest de keuzes van De Merkenstichting terzake van de te bewaken merk(element)(en).
i. Merkbewaking vind plaats op basis van een jaarabonnement, met een opzegtermijn van 3 maanden vóór het einde van de looptijd van het abonnement. Mocht de opzegging niet op tijd schriftelijk plaatsvinden, dan wordt het abonnement automatisch verlengd voor een verdere periode van één jaar.
Artikel 6 Aansprakelijkheid
6.1 De Merkenstichting staat niet in voor de juistheid en/of volledigheid van de door of namens de opdrachtgever aan De Merkenstichting verstrekte gegevens en aanvaardt hiervoor, dan wel voor de gevolgen hiervan, geen enkele aansprakelijkheid. Het verstrekken van onjuiste en/of onvolledige gegevens door of namens de opdrachtgever (ook in geval van verstrekking te goeder trouw) geeft De Merkenstichting het recht tot toepassing van artikel 8 (beëindiging).
6.2 Op grond van de aard van de werkzaamheden van De Merkenstichting en de subjectieve beoordelingsaspecten die daarbij steeds een rol spelen is De Merkenstichting niet aansprakelijk voor enige schade die voortvloeit uit haar werkzaamheden behoudens in geval van opzet dan wel grove schuld.
6.3 Voor schade van welke aard ook veroorzaakt door handelingen of nalatigheden door personeel in dienst bij De Merkenstichting of andere personen van wiens diensten De Merkenstichting gebruik maakt, daaronder begrepen adviezen door deze personen, is De Merkenstichting niet aansprakelijk behoudens in geval van opzet en/of grove schuld aan de zijde van deze personen dan wel aan de zijde van De Merkenstichting. Deze uitsluting c.q. beperking van aansprakelijkheid wordt ook bedongen ten behoeve van de medewerkers of derden die namens de Merkenstichting optreden.
6.4 Onverminderd het in de Algemene Voorwaarden bepaalde is de totale aansprakelijkheid van De Merkenstichting die mogelijk toch zou kunnen ontstaan, steeds beperkt tot een bedrag van vijf keer het door de Merkenstichting berekend honorarium terzake van de werkzaamheden die rechtstreeks getroffen zijn door de door de opdrachtgever gestelde toerekenbare tekortkoming van De Merkenstichting, met een maximum van de hoogte van het bedrag van de dekking van een door De Merkenstichting terzake gesloten beroeps- of bedrijfsaansprakelijkheidverzekering.
6.5 De bewijslast met betrekking tot enige beweerdelijke aansprakelijkheid van De Merkenstichting alsook de hoogte van enige schade berust bij de opdrachtgever. De opdrachtgever aanvaardt deze bewijslast.
6.6 De opdrachtgever aanvaardt deze uistluitingen c.q. beperkingen van aansprakelijkheid uitdrukkelijk als zijnde redelijke uitsluitingen en beperkingen, mede gelet op het feit dat De Merkenstichting haar diensten zonder winstoogmerk en derhalve tegen sterk gereduceerde tarieven of zelfs gratis levert.
6.7 Adviezen of informatie die door De Merkenstichting worden verstrekt zijn volledig vrijblijvend voor zover de opdrachtgever De Merkenstichting niet betrekt bij de uitvoering van handelingen die op grond van die diensten c.q. informatie worden verricht. Zulks geldt vooral wanneer de opdrachtgever informatie en/of advies vraagt ten aanzien van te deponeren merken of modellen, maar de uitvoering van de depots of andere handelingen vervolgens zelf ter hand neemt of door derden laat uitvoeren. Hierdoor zou De Merkenstichting niet in staat zijn om in te spelen op alle relevante feiten en omstandigheden of op wijzigende feiten en omstandigheden in het betreffende traject die voor haar signalen kunnen opleveren om haar advies of de te verstrekken informatie aan te passen. Het zelf of door derden laten verrichten van depots van merken of modellen of andere werkzaamheden waarop door De Merkenstichting verstrekte adviezen of informatie betrekking hebben geschiedt derhalve volledig voor eigen risico van de opdrachtgever. De Merkenstichting sluit voor de verstrekking van die adviezen c.q. informatie alle aansprakelijkheid uit, welke uitsluiting nadrukkelijk door de opdrachtgever wordt aanvaard.
6.8 De opdrachtgever zal De Merkenstichting vrijwaren ten aanzien van aanspraken van derden voor schade die verband houdt of voortvloeit uit de overeenkomst dan wel uit enig door De Merkenstichting ingevolge de overeenkomst verricht merkdepot of andere handeling.
Artikel 7 Overmacht
7.1 In geval van overmacht is De Merkenstichting gerechtigd om, zonder gerechtelijke tussenkomst, hetzij de uitvoering van de overeenkomst op te schorten zolang de omstandigheid die de overmacht oplevert voortduurt, hetzij de overeenkomst geheel of gedeeltelijk te beëindigen, zonder tot enige schadevergoeding of boete gehouden te zijn. In geval van opschorting zal De Merkenstichting alsnog gerechtigd zijn de overeenkomst geheel of gedeeltelijk te beëindigen.
7.2 Onder overmacht zijn begrepen alle omstandigheden waardoor De Merkenstichting tijdelijk of blijvend niet in staat is aan haar verplichtingen te voldoen, zoals het niet beschikken over voldoende gegevens van of het verstrekken van onjuiste gegevens door de opdrachtgever dan wel het ontbreken van voldoende medewerking door opdrachtgever alsmede brand, overstromingen, stakingen, onlusten, stremmingen in het vervoer, mobilisatie, oorlog, computerstoring en storingen in post- en telecommunicatie-activiteiten, het niet leveren van voorzieningen door openbare nutsbedrijven en voorts alle omstandigheden waarbij redelijkerwijs niet van De Merkenstichting kan worden gevergd dat zij haar verplichtingen jegens haar opdrachtgever (verder) nakomt.
7.3 De Merkenstichting is steeds gerechtigd betaling te vorderen van de werkzaamheden c.q. verschotten welke ter uitoefening van de betreffende overeenkomst zijn verricht c.q. verschuldigd zijn geworden voordat van de overmacht veroorzakende omstandigheden sprake was.
Artikel 8 Beëindiging/opschorting/schadevergoeding
8.1 Indien de opdrachtgever:
a. zijn eigen faillissement aanvraagt, in staat van faillissement wordt verklaard, tot boedelafstand overgaat, een verzoek tot surséance van betaling indient; of
b. overgaat tot staking of liquidatie van zijn bedrijf of een belangrijk gedeelte daarvan, of indien hiertoe een besluit wordt genomen; of
c. enige verplichtingen uit kracht der wet of contractuele condities jegens De Merkenstichting niet of niet behoorlijk of niet tijdig voldoet;
wordt de opdrachtgever geacht van rechtswege in verzuim te zijn en zal enige (resterende of andere) schuld(en) aan De Merkenstichting onmiddellijk opeisbaar zijn.
8.2 De Merkenstichting is in de in lid 1 genoemde gevallen gerechtigd, zonder enige verplichting tot schadevergoeding en onverminderd haar overige rechten, zoals rechten ten aanzien van reeds vervallen boetes, rente en het recht op schadevergoeding, en zonder dat ingebrekestelling of gerechtelijke tussenkomst daartoe is vereist:
a. de overeenkomst geheel of gedeeltelijk te beëindigen door een daartoe strekkende schriftelijke mededeling aan de opdrachtgever en/of
b. enig door de opdrachtgever aan De Merkenstichting verschuldigd bedrag terstond in zijn geheel op te eisen en/of
c. alvorens de overeenkomst verder na te komen van de opdrachtgever zekerheid te verkrijgen voor (tijdige) nakoming van zijn betalingsverplichtingen, en/of
d. haar dienstverlening aan de opdrachtgever op te schorten, ongeacht de gevolgen die daaruit voor de opdrachtgever kunnen voorvloeien,
Artikel 9 Geheimhouding
9.1 Partijen zullen geheimhouding betrachten ter zake van elkaars vertrouwelijke informatie waarvan zij kennisnemen in verband met een aan De Merkenstichting verleende opdracht. Vertrouwelijke informatie van De Merkenstichting omvat o.a. haar tarieven en speciaal met de opdrachtgever overeengekomen voorwaarden. Partijen zijn tevens verplicht redelijke maatregelen te treffen teneinde elkaars vertrouwelijke informatie geheim te houden. De opdrachtgever verklaart zich ervan bewust te zijn dat bepaalde informatie noodzakelijkerwijs wordt openbaargemaakt binnen het kader van de procedures tot bescherming en instandhouding van intellectuele eigendomsrechten, zoals ingeval van publicatie van merken- en modellendepots en de indiening bij bevoegde autoriteiten van bewijsstukken, bijvoorbeeld bij een beroep op inburgering, bij het voeren van oppositieprocedures en nietigheidsprocedures en bij de indiening van zogenaamde "user declarations" en "affidavits", alsook bij het behandelen van geschillen met derden. Opdrachtgever is verplicht vertrouwelijke informatie die zij aan De Merkenstichting levert in voorkomende gevallen op duidelijke wijze als vertrouwelijk te markeren. Mocht de opdrachtgever vertrouwelijke informatie aan de Merkenstichting leveren die zij pertinent niet openbaar wil laten maken als onderdeel van de procedures die voortvloeiein uit de opdracht of uit het beheer van daaruit voortvloeinde inschrijvingen, dan dient zij dit bij het verstrekken van die informatie ondubbelzinnig en uitdrukkelijk schriftelijk aan De Merkenstichting aan te geven.
Artikel 9 Informatieplicht
De opdrachtgever is gehouden De Merkenstichting onmiddellijk te informeren indien zich (een der) in artikel 8 lid 1 sub a en b genoemde omstandigheden voordoe(t)(n), dan wel indien sprake is van overmacht op basis waarvan de opdrachtgever zijn verplichtingen jegens De Merkenstichting niet kan nakomen dan wel geen informatie kan verstrekken over feiten en omstandigheden die (mede) van invloed kunnen zijn op de beoordeling van een situatie waarover De Merkenstichting advies zal geven.
Artikel 10 Toepasselijk recht en bevoegde rechter
10.1 Op alle tussen De Merkenstichting en opdrachtgever gesloten overeenkomsten en/of verrichte handelingen is uitsluitend Nederlands recht van toepassing.
10.2 Geschillen tussen partijen zullen in eerste instantie bij uitsluiting ter beslechting worden voorgelegd aan de bevoegde rechter te ‘s-Gravenhage, onverminderd het recht van De Merkenstichting eventuele geschillen bij een andere volgens de wet bevoegde rechter aanhangig te maken.
10.2 De Nederlandse tekst van deze Algemene Voorwaarden wordt geacht de enige autenthieke tekst te zijn indien De Merkenstichting versies van deze voorwaarden in andere talen distribueert.
Copyright 2001 - 2023 Stichting Merk en Recht. Alle rechten voorbehouden.
Stichting Merk en recht, hierna: DE MERKENSTICHTING
DE MERKENSTICHTING is zorgvuldig om uw privacy te beschermen en de persoonlijke gegevens die het van u verzamelt en verwerkt strikt vertrouwelijk te behandelen.
Daartoe houdt DE MERKENSTICHTING zich aan de Europese wetgeving inzake gegevensbescherming, in het bijzonder de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming, Verordening nr. 2016/679 van 27 april 2016 (GDPR).
Dit privacybeleid ("privacybeleid") is bedoeld om de betrokkenen duidelijke, eenvoudige en volledige informatie te geven over hoe DE MERKENSTICHTING, als verantwoordelijke voor de verwerking, uw persoonsgegevens ("persoonsgegevens") verzamelt en gebruikt, en over de middelen die u ter beschikking staan om dat gebruik te controleren en uw rechten met betrekking tot die gegevens uit te oefenen.
Het privacybeleid beschrijft in het bijzonder hoe DE MERKENSTICHTING uw persoonsgegevens verzamelt en verwerkt in het kader van uw bezoeken aan onze website of andere uitwisselingen met ons per e-mail of per post, in het kader van de uitoefening van onze rol als vertegenwoordiger of raadsman in de IE, en in het kader van onze zakelijke relaties met onze cliënten of collega-beroepsbeoefenaars, of in het kader van alle andere gelegenheden waarbij u uw persoonsgegevens aan DE MERKENSTICHTING meedeelt, met name wanneer u zich abonneert op onze nieuwsbrief of tijdens professionele evenementen.
1. Verzameling van uw persoonlijke gegevens
DE MERKENSTICHTING kan genoodzaakt zijn uw persoonsgegevens te verzamelen door rechtstreeks met u in contact te treden:
Wij verzamelen en verwerken ook dagelijks persoonsgegevens in het kader van onze adviesactiviteiten en zakelijke relaties met onze cliënten en professionele collega's. Deze verklaring is niet van toepassing op werknemers van DE MERKENSTICHTING.
DE MERKENSTICHTING verzamelt geen persoonsgegevens in de speciale categorieën die worden genoemd in artikel 9, lid 1, van de GDPR, d.w.z. persoonsgegevens waaruit de raciale of etnische afkomst, de politieke opvattingen, de godsdienstige of levensbeschouwelijke overtuiging, of het lidmaatschap van een vakvereniging blijkt, en de verwerking van genetische gegevens, biometrische gegevens om een natuurlijke persoon eenduidig te kunnen identificeren, gegevens over gezondheid of gegevens over het seksuele leven of de seksuele geaardheid van een natuurlijke persoon.
De persoonsgegevens die wij verzamelen zijn:
DE MERKENSTICHTING houdt zich aan de beginselen van "gegevensminimalisering", "gegevensbescherming door ontwerp" en "gegevensbescherming door verzuim". Wij verzamelen alleen informatie die relevant, passend en beperkt is tot wat noodzakelijk is voor de doeleinden waarvoor zij wordt verwerkt.
U bent vrij om sommige of al uw persoonsgegevens al dan niet te verstrekken. De persoonsgegevens die u verkiest niet te verstrekken, kunnen echter uw toegang tot bepaalde door DE MERKENSTICHTING aangeboden producten of diensten beperken.
2. Het doel van de verwerking van uw persoonsgegevens
De door DE MERKENSTICHTING verzamelde persoonsgegevens ondergaan een geautomatiseerde verwerking die bestemd is voor het beheer van uw verzoek en voor de opvolging ervan. De ontvangers van de gegevens zijn de personen die belast zijn met de ontvangst van de verzoeken die via de website van DE MERKENSTICHTING aan u worden gericht, en de personen die het best in staat zijn om aan uw verzoek te voldoen, afhankelijk van het soort verzoek.
DE MERKENSTICHTING verwerkt uw persoonsgegevens in de situaties die zijn toegestaan door de toepasselijke regelgeving, voor een aantal van de volgende doeleinden:
Diensten van derden
DE MERKENSTICHTING garandeert dat uw gegevens rechtmatig zullen worden verwerkt in overeenstemming met de vereisten opgesomd in artikel 6 GDPR. Volgens dat artikel is de verwerking van persoonsgegevens rechtmatig voor zover aan een van de volgende vereisten is voldaan:
In specifieke gevallen is de verwerking van persoonsgegevens alleen toegestaan indien u DE MERKENSTICHTING daarvoor toestemming heeft gegeven. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken. Wanneer toestemming vereist is, zal DE MERKENSTICHTING u alleen marketinggerelateerde informatie sturen nadat u ervoor gekozen heeft deze communicatie te ontvangen. Bovendien zal DE MERKENSTICHTING ervoor zorgen dat het u de mogelijkheid biedt om deze communicatie op elk gewenst moment te beëindigen
.
3. Delen van persoonsgegevens
DE MERKENSTICHTING kan gebruik maken van de diensten van derden om ons te ondersteunen bij bepaalde taken, zoals technische ondersteuning via internet of marketingautomatisering. Om dit te kunnen doen, kunnen wij uw gegevens ook delen met onze externe dienstverleners, zodat zij namens ons diensten kunnen uitvoeren.
DE MERKENSTICHTING maakt gebruik van dienstverleners (bijv. vertalers, ontwerpers, ontwikkelaars van websites, enz.) die mogelijk ook de persoonsgegevens moeten verwerken die strikt noodzakelijk zijn voor de uitvoering van de diensten die wij van hen vragen (opdracht, elektronische en postverspreiding, logistiek, enz.)
DE MERKENSTICHTING verkoopt, verhuurt, deelt of draagt uw persoonlijke gegevens niet op andere wijze over aan derden.
4. Beveiliging van uw persoonlijke gegevens
DE MERKENSTICHTING draagt zorg voor de bescherming en beveiliging van uw persoonsgegevens om te waarborgen dat deze vertrouwelijk blijven en om te voorkomen dat deze worden vervormd, beschadigd, vernietigd of aan onbevoegde derden worden verstrekt.
Volgens de toepasselijke Europese regels zal DE MERKENSTICHTING, wanneer een inbreuk in verband met persoonsgegevens wordt vastgesteld die een hoog risico voor de rechten en vrijheden van de betrokkenen kan inhouden, deze inbreuk melden aan de bevoegde nationale toezichthoudende autoriteit en, indien de Europese regels dat vereisen, aan de betrokkenen (individueel of collectief, afhankelijk van de omstandigheden).
DE MERKENSTICHTING bewaart uw persoonsgegevens gedurende de tijd die nodig is om de overeengekomen doeleinden te bereiken, behoudens haar wettelijke rechten om bepaalde gegevens te archiveren, haar verplichtingen om bepaalde gegevens te bewaren en/of het feit dat zij gegevens kan anonimiseren.
Bovendien kan de website van het kantoor links bevatten naar websites van derden die voor u interessant kunnen zijn. DE MERKENSTICHTING heeft geen zeggenschap over de inhoud van die websites van derden of over wat die derden met de eventueel door hen verzamelde persoonsgegevens doen. DE MERKENSTICHTING kan derhalve niet aansprakelijk worden gesteld voor de verwerking van uw persoonsgegevens door deze derden, die niet onder de privacyverklaring valt. U bent zelf verantwoordelijk voor het informeren naar het beleid inzake gegevensbescherming van deze derden.
5. Uw rechten
Krachtens Verordening (EU) nr. 2016/679 van 27 april 2016, vanaf het moment dat deze in werking treedt op 25 mei 2018, heeft u rechten op toegang, wijziging, verzet en wissing over informatie die over u gaat, en het recht om deze informatie te kennen en te ontvangen. U kunt uw rechten uitoefenen door een e-mail te sturen naar info@merkenstichting.nl of te schrijven naar De Merkenstichting, Kanaalpark 140, 2321 JV Leiden, in de onderwerpregel van de e-mail of brief "Persoonsrechten" te vermelden en een kopie van uw identiteitsbewijs bij te voegen. U kunt ook bezwaar maken tegen de verwerking van uw gegevens en tegen het gebruik van uw gegevens voor marketingdoeleinden.
DE MERKENSTICHTING verbindt zich ertoe zo snel mogelijk en in ieder geval binnen een maand na ontvangst van uw verzoek te antwoorden.
Indien nodig kan deze termijn met twee maanden worden verlengd, rekening houdend met het aantal en de complexiteit van de aan DE MERKENSTICHTING toegezonden verzoeken. In dat geval wordt u van die verlenging en van de redenen daarvoor in kennis gesteld.
Indien DE MERKENSTICHTING geen gevolg geeft aan uw verzoek, zal zij u de redenen daarvoor meedelen en heeft u het recht om een klacht in te dienen bij een toezichthoudende autoriteit en/of een gerechtelijke procedure in te leiden.
DE MERKENSTICHTING streeft ernaar u beknopte, begrijpelijke en gemakkelijk toegankelijke informatie in duidelijke en eenvoudige bewoordingen te verstrekken over de wijze waarop uw persoonsgegevens worden verwerkt.
Het recht van toegang geeft u de mogelijkheid om van DE MERKENSTICHTING bevestiging te krijgen dat uw persoonsgegevens al dan niet worden verwerkt, en indien dit wel het geval is, om deze in te zien of er een kopie van te krijgen.
U hebt ook het recht om uw persoonsgegevens door DE MERKENSTICHTING te laten verbeteren, binnen de 30 dagen.
Ten slotte hebt u, behoudens de uitzonderingen krachtens het toepasselijke recht (bv. bewaring van gegevens die nodig zijn om aan een wettelijke verplichting te voldoen), het recht DE MERKENSTICHTING te verzoeken uw persoonsgegevens zo spoedig mogelijk te wissen, wanneer een van de volgende gronden van toepassing is:
Recht op de overdraagbaarheid van persoonsgegevens
Wanneer de verwerking op uw toestemming of op een overeenkomst berust, biedt het recht van overdraagbaarheid u de mogelijkheid de door u aan DE MERKENSTICHTING verstrekte persoonsgegevens in een gestructureerd, algemeen gebruikt formaat te ontvangen en deze gegevens zonder belemmering van DE MERKENSTICHTING aan een andere voor de verwerking verantwoordelijke over te dragen.
Indien dit technisch mogelijk is, kunt u verzoeken dat deze persoonsgegevens rechtstreeks door DE MERKENSTICHTING aan een andere verantwoordelijke voor de verwerking worden doorgegeven.
Wanneer DE MERKENSTICHTING uw persoonsgegevens verwerkt op basis van uw toestemming, kunt u die toestemming te allen tijde intrekken door gebruik te maken van de middelen die u daartoe ter beschikking worden gesteld. Volgens het toepasselijke recht heeft de intrekking van uw toestemming echter geen terugwerkende kracht en kan zij dus geen invloed hebben op de rechtmatigheid van de verwerking die vóór de intrekking heeft plaatsgevonden.
Indien u, ondanks de inspanningen van DE MERKENSTICHTING om uw persoonsgegevens vertrouwelijk te houden, van mening bent dat uw rechten niet zijn geëerbiedigd, hebt u het recht om een klacht in te dienen bij een toezichthoudende autoriteit. U vindt een lijst van toezichthoudende autoriteiten op de website van de Europese Commisie.
6. Neem contact met ons op
Als u vragen hebt of meer informatie wenst over het verzamelen of verwerken van uw persoonsgegevens door DE MERKENSTICHTING, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via het contactformulier of door ons te schrijven op info@merkenstichting.nl.
7. Wijzigingen in dit beleid
DE MERKENSTICHTING behoudt zich het recht voor haar beleid inzake vertrouwelijkheid en bescherming van persoonsgegevens te wijzigen. De meest recente versie vindt u op deze pagina. Wij raden u aan regelmatig op deze pagina te kijken om er zeker van te zijn dat u nog steeds tevreden bent met ons vertrouwelijkheidsbeleid. De laatste versie werd bijgewerkt op 1 oktober 2023.
Kanaalpark 140
2321 JV Leiden
Telefoon: 071-203 23 83
E-mail: info@merkenstichting.nl