MERKENBEWAKING

Merkenbewaking - de stille kracht
De hoofdpunten:
- Merkbewaking is nodig om uw rechten te behouden en namaak te voorkomen.
- Het is belangrijk dat u mogelijke bezwaren snel ontdekt.
- Dat kan via bewaking.
- De Merkenstichting bewaakt veel meer dan de meeste andere aanbieders op de markt.
- Als u een merk door de Merkenstiching laat registreren, is de bewaking het eerste jaar gratis.
- Bewaking is erg goedkoop - u hoeft het voor de kosten niet te laten.
Meer hierover leest u hieronder:
Een merk registreren geeft u het alleenrecht op een merk. Maar u kunt niet vervolgens stilzitten!
In de meeste landen, waaronder de Benelux en de EU landen, zal de overheid geen merkregistratie zelf weigeren, omdat er een al een registratie van een gelijkend merk bestaat. Dus als u morgen de namen Albert Heijn of Bert Hein of Appie Hein deponeert als merknaam van een supermarktketen, dan zal het Benelux Merkenbureau de aanvragen niet weigeren. Zij zal de "echte" Albert Heijn ook niet waarschuwen. Als iemand een ouder recht heeft dan moet hij zelf stappen nemen om bezwaar te maken tegen een nieuw merk.
Dit betekent dat de bescherming van uw merk niet eindigt bij de registratie, U moet uw merk continu in de gaten houden! Dat noemen wij "Merkenbewaking".
Merkenbewaking moet snel plaatsvinden
Alle nieuwe merkaanvragen worden gepubliceerd. Dat zijn er ongeveer 15.000 nieuwe merken per maand, alleen al voor de Benelux! Als u bezwaar wilt maken tegen zo'n merkaanvraag dan moet u dat doen binnen 2 maanden na de publicatie. Twee maanden om conflicterende merken te vinden, om er met een adviseur over te praten en dan ook nog om bezwaar te maken is een zeer krappe tijdvenster. Gelukkig wordt een deel van het werk gedaan door "big data". Enkele grote corporaties zijn gespecialiseerd in het digitaliseren van alle merkenregisters in de wereld en het zoeken naar mogelijke conflicterende merken. Dit werk levert duizenden "hits" op, die allemaal handmatig moeten worden beoordeeld. Ongeveer 90% daarvan verdwijnt bij ons in de prullemand. De resterende 10% wordt verstuurd naar de klant samen met een advies van een deskundige merkengemachtigde. Allemaal zodanig dat er enige tijd is om er over te communiceren, en als u bezwaar wilt maken, dat wij ook nog de tijd hebben om zo'n bezwaarprocedure op te starten.
Merkenbewaking is een kunst
Een merkbewaking in de Benelux kost bij De Merkenstichting slechts EUR 125,- per jaar. Hoe is het mogelijk dat zoveel werk kan worden verzet voor zo'n kleine prijs?
Dit komt niet alleen door het feit dat De Merkenstichting geen winstoogmerk heeft. Het komt vooral door gebruik van de juiste leveranciers van data en veel ervaring bij de beoordeling van de gevonden merken.
De Merkenstichting gebruikt dezelfde databronnen als de meeste multinationals in Nederland. De technische kwalitiet van de bewaking is ongeëvenaard!
De behandeling van de data moet ook zodanig plaatsvinden dat dit voor u nuttig en bruikbaar is, zonder dat u elke maand bedolven wordt onder honderden zogenaamde potentiële inbreukmakende merken en de vraag, of u even snel wilt aangeven of u een bezwaarprocedure wilt starten.
De Merkenstichting vangt dit op door de gevonden merken zelf zeer kritisch te beoordelen en u alleen die merken te sturen, die echt relevant zijn. Bovendien geeft De Merkenstichting bij elk gevonden merk een kort advies, dat u in staat stelt om snel te bepalen of u er iets mee wilt doen of niet. De bewaking is niet alleen inclusief de kosten van de technische bewaking, de selectie van merken en het advies per merk, maar ook inclusief de kosten van advisering als u vragen heeft over uw opties en mogelijkheden!
En als u tegen zo'n merk bezwaar wilt maken, dan is het fijn dat u geholpen wordt door een stichting zonder winstoogmerk!
Ondanks het gebruik van "big data" blijft het bijzonder dat zo'n uitgebreide dienst tegen zo'n lage prijs kan worden geleverd.
Caveat Emptor - "koper - let op!" - waar moet u op letten?
Bewakingen worden vaak door merkenbureau's op een zodanige wijze commericeel ingezet, dat u als ondernemer niet altijd een goede deal krijgt. Wij noteren de volgende - naar onze mening - bezwaarlijke praktijken:
- Bewakingen worden vaak automatische aangeboden voor de merken, zoals u die deponeert. Als u een gecombineerd woord- en beeldmerk deponeert, worden vaak beide elementen bewaakt. Dat zijn dubbel de kosten van een enkel element. Maar vaak is dat niet nodig, en zelfs zinloos.
- Bewakingen worden meestal per klasse verkocht. Als u een merk heeft gedeponeerd in 4 klassen, dan wordt de bewaking in die 4 klassen uitgevoerd. Dit kan 2 nadelen hebben. In de eerste plaats, er kunnen "soortgelijke producten" zitten in andere klassen, dan de klassen waarin u heeft gedeponeerd. Als u een product heeft gedeponeerd in klassen 3 (cosmetica), 14 (sierraden) en 25 (kleding), dan wilt u waarschinlijk wel willen weten of iemand uw merk voor zonnebrillen deponeert. Zonnebrillen vallen echter in klasse 9 (optische instrumenten). De meeste bewakingen zullen dergelijke merken dus nooit vinden. Bij de Merkenstichting wordt een bewaking in alle waren- en dienstenklassen uitgevoerd. In de tweede plaats is in "de markt" de prijs van een bewaking in 4 klassen veel hoger dan de prijs van een bewaking door De Merkenstichting in alle 45 klassen!
- De resultaten van bewakingen worden vaak in een lijst aangeboden, waarop vele merken staan die uit de bewaking komen, zonder enige toelichting of advies. Het is duidelijk dat de meeste ondernemers er geen idee over hebben wat ze daar mee aan moeten. Ook als ze individuele berichten krijgen is het nagenoeg onmogelijk om een oordeel te vellen zonder advies van een deskundige.
- Een bijzonder probleem wordt opgeleverd door het systeem dat het Benelux Merkenbureau aanbiedt (BOIP Trademark Alert), namelijk een "abonnement op latere merken". Zo'n abonnement kan wel informatie geven over nieuwe gelijkende merken, maar de ambtenaren van het Benelux Merkenbureau mogen u absoluut niet adviseren over de uitslag. Het zijn namelijk dezelfde ambtenaren die de houders van de gevonden merken bedienen en die een beslissing moeten nemen over een eventuele bezwaarprocedure. U staat dan echt met een lijst bezwaren in handen waar u niets mee kunt doen - behalve advies inwinnen bij een deskundige met wie u geen relatie heeft en die een uurtarief van meestal meer dan EUR 200,- hanteert!
Om al deze redenen vormt bewaking eigenlijk de "ruggengraat" van uw bescherming. Als u uw merken niet bewaakt en u mist de termijn van 2 maanden om bezwaar te maken (dat noemen wij een "oppositie"), dan kunt u nog steeds bezwaar maken, maar de procedures daarvoor zijn kostbaar en hebben hoge kostenrisico's. Bovendien, als iemand al enige tijd met een merk bezig is, dan zijn de kansen op een minnelijke oplossing zeer gering. Die zal zijn merk met hand en tand moeten verdedigen, wat voor u zeer hoge kosten kan veroorzaken.
Heeft u al geregistreerde merken? U kunt bij De Merkenstichting een bewaking afsluiten, waarbij u een korting ontvangt van 50% over het eerste jaar. Als u een abonnement afsluit, en mocht u ergens anders ook een abonnement hebben lopen, dan mag u bij De Merkenstichting ook om advies vragen over de resultaten van het andere abonnement tot het einde van het lopende jaar.
Als u meeerdere merken wilt bewaken kunt u ons een lijst sturen van de merken, de producten of diensten die u onder het merk verkoopt en het gebeid dat u wilt bewaken. Meestal is dat de Benelux, maar er zijn ook diverse combinaties mogelijk. Wij informeren u graag.
Als u een merk door De Merkenstichting laat registreren dan wordt het merk automatisch voor de Benelux bewaakt. Gedurende 12 maanden is dat helemaal gratis. Uiteraard overleggen wij met u over wat wel en niet zinvol is (bijvoorbeeld, of u een woord- of een beeldelement moet bewaken.)